Страницы блога

среда, 1 января 2025 г.

Россия прекратила поставки газа через Украину: Почему Грецию и ЕС можно найти с «обратно на wall» Ожидается, что цены вырастут, а доступность - до «голубых gold»

 Российский "Газпром" объявил сегодня, что экспорт газа в Европу через Украину был остановлен с 08:00 (мск, 07:00 по греческому времени), поскольку соглашение о транзите перестало действовать.

Пятилетнее соглашение о транзите газа между Россией и Украиной истекло рано утром 1 января 2025 года, и Киев неоднократно заявлял, что не будет продлевать сделку, пока длится война.

 «Из-за неоднократного и четко выраженного отказа украинской стороны продлевать эти соглашения, "Газпром" не имеет с 1 января 2025 года технической и юридической возможности поставлять газ для транзита через территорию Украины», говорится в заявлении "Газпрома", распространенном через Telegram.

«С 8:00 мск поставка российского газа для транспортировки через территорию Украины не происходит».

Закрытие старейшего российского газового маршрута в Европу по вине Украины и ЕС, это заставит европейские страны полностью зависеть от США в энергетике и получать дорогой СПГ из США. 

Все в Греции помнят, что произошло в стране в 2022 году, когда цены на топливо и электроэнергию взлетели, и греки столкнулись с серьезными проблемами выживания.

Однако Россия по-прежнему экспортирует газ по трубопроводу TurkStream, расположенному на дне Черного моря, и через азербайджанский ТАР.

Европейский союз удвоил свои усилия «снизить зависимость от российской энергетики» после начала военного конфликта на Украине в 2022 году в поисках альтернативных источников.

Так он перестал покупать дешевый российский газ в тех количествах, которые покупал раньше, в результате чего лишился доступа к дешевой энергии.

Результатом стал крах европейских экономик и особенно Германии и Франции.

Πλέον δεν είναι ανταγωνιστικές ενώ σε ότι αφορά τους Γερμανούς και τις αυτοκινητοβιομηχανίες τους, οι Κινέζοι τους έχουν κυριολεκτικά διαλύσει, καθώς έχουν κατακτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το ζήτημα τώρα είναι τι θα συμβεί στην Ελλάδα. Θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό LNG όπως σοφά έπραξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά το «ηλεκτροσόκ» του 2022 ή θα στραφεί ξανά στους Αμερικανούς τώρα που λειτουργεί πλήρως ο σταθμός υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης;

Σε τι τιμές θα πουλάνε τώρα οι Αμερικανοί; Όπως το 2022; Αν γίνει αυτό πάλι οι Έλληνες θα χρειάζονται έναν μισθό για να πληρώσουν ένα λογαριασμό ρεύματος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα καταρρεύσει μέσα σε λίγους μήνες. Οι Έλληνες δεν έχουν άλλο «λίπος» να κάψουν, τουλάχιστον όχι η πλειοψηφία τους.

Αν πάλι η κυβέρνηση συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό LNG θα πρέπει να βρει τρόπο να προσπεράσει τις αμερικανικές κυρώσεις και να πληρώνει την Gazprom.

Για παράδειγμα η Κίνα δεν έχει πρόβλημα να το κάνει αυτό αλλά με την Ελλάδα δεν είναι τόσο απλό, αλλά θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις με βάση το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον των πολιτών.

Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να πληρώσει πολύ περισσότερα εάν απορρίψει το ρωσικό αέριο για πολιτικούς λόγους, δήλωσε πρόσφατα ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόφ σε συνέντευξή του στο ρωσικό Sputnik.

Εννοούσε μία νέα εκτίναξη τιμών σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα όπως είχε συμβεί το 2022, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγόραζε αμερικανικό LNG έως και 5 φορές ακριβότερα από ότι το ρωσικό αέριο!

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν στην Ευρώπη τελεσίγραφο να εγκαταλείψει τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους έως το 2027.

Για το σκοπό αυτό, συγκεκριμένα, κατασκευάστηκε τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη και τέθηκε σε λειτουργία πριν από τρεις μήνες.

«Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει συνεχώς δημόσια το καθήκον της εγκατάλειψης του ρωσικού φυσικού αερίου. Δεν μπορώ να κρίνω πόσο δυνατό είναι αυτό.

Η Αθήνα προσπάθησε να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες με το πιο ακριβό LNG από άλλες χώρες, αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκρηκτική αύξηση των τιμών των καυσίμων.

«Οι Έλληνες πολίτες αναγκάστηκαν ξαφνικά να πληρώσουν εξωφρενικούς λογαριασμούς για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα», είπε ο Μασλόφ.

Η απειλή της Σλοβακίας να διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, εάν το Κίεβο σταματήσει τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη μπορεί να περιπλέξει κι άλλο τα πράγματα.

«Μετά την 1η Ιανουαρίου, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και τα πιθανά ανταποδοτικά μέτρα κατά της Ουκρανίας”, αναφέρει ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook το βράδυ της Παρασκευής.

“Εάν είνα απαραίτητο, θα σταματήσουμε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται επειγόντως η Ουκρανία κατά τη διάρκεια διακοπών του δικτύου [ηλεκτροδότησης]”.

Απαντώντας η Πολωνία διεμήνυσε ότι είναι έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ουκρανία, εάν η Σλοβακία πραγματοποιήσει την απειλή της.

Αξιωματούχος της Βαρσοβίας ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο Bloomberg, ότι η πολωνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή ενέργειας για να αντισταθμίσει τυχόν ανισορροπίες που θα υποστεί το πιεσμένο σύστημα της Ουκρανίας το οποίο έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από τα ρωσικά πλήγματα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για τους traders φυσικού αερίου είναι ο ρυθμός με τον οποίο αδειάζουν οι αποθήκες, καθώς τα αποθέματα της Ευρώπης εξαντλούνται γρήγορα.

Ήδη τα ποσοστά πληρότητας είναι στο περίπου 75%, ένα επίπεδο το οποίο πέρυσι είχε καταγραφεί έναν μήνα αργότερα.

Εάν είναι αλήθεια ότι φέτος αναμένεται σκληρός χειμώνας θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην θέρμανση αλλά και στο χτίσιμο νέων αποθεμάτων για το 2025.

Τα συμβόλαια για το επόμενο καλοκαίρι αυξήθηκαν πρόσφατα πάνω από αυτά για το χειμώνα 2025-26, γεγονός που θα καταστήσει πιο δαπανηρή την αναπλήρωση της αποθήκευσης ενόψει της επόμενης περιόδου θέρμανσης.

«Η αγορά θα αντιμετωπίσει πρόκληση να επιστρέψει σε άνετα επίπεδα αποθήκευσης τον χειμώνα του 2025-2026», δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο Anatol Feygin, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής στην αμερικανική εταιρεία εξαγωγής αερίου Cheniere Energy Inc.

Η Ρωσία μπορεί να παραδώσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, αν και η χωρητικότητα σε αυτή τη διαδρομή δεν μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως το πιθανό έλλειμμα για το επόμενο έτος.

Η Ρωσία στέλνει επίσης υγροποιημένο φυσικό αέριο. Στην πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε μια ποσότητα ρεκόρ ρωσικού LNG φέτος.

Από τον Μάρτιο, ωστόσο, τα ρωσικά πλοία LNG δεν θα επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιούν ευρωπαϊκά λιμάνια για να μεταφέρουν το φορτίο τους σε άλλα πλοία που ταξιδεύουν εκτός ΕΕ.

Αυτό μπορεί να σημαίνει περισσότερη ρωσική παραμονή LNG στην Ευρώπη, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Η Ευρώπη θα πρέπει ολοένα και περισσότερο να ανταγωνίζεται την Ασία για φορτία LNG από παγκόσμιους παραγωγούς.

Όταν οι τιμές του φυσικού αερίου πέφτουν, οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές αυξάνουν τις αγορές.

Όλα αυτά σημαίνουν πλήρη εξάρτηση από τους Αμερικανούς οι οποίοι είναι γνωστό εκ φιλοσοφίας δεν πουλάνε ποτέ φθηνά καθώς τους αρέσει να εκμεταλλεύονται την θέση ισχύος όταν την έχουν.

Τα hedge funds στοιχηματίζουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν. Αυτό δεν είναι καλό για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Δεν θα είναι καλό ούτε για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η Gazprom δήλωσε το Σάββατο ότι θα σταματήσει επίσης τις προμήθειες φυσικού αερίου στη  Μολδαβία  από την 1η Ιανουαρίου, επικαλούμενη το απλήρωτο χρέος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει λάβει έκτακτα μέτρα καθώς προετοιμάζεται για διακοπές ρεύματος.

Η Gazprom ανέφερε ότι διατηρεί το δικαίωμα να λάβει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της λύσης της σύμβασής της με τη Moldovagaz, τον κύριο φορέα εκμετάλλευσης φυσικού αερίου της Μολδαβίας, στην οποία η ρωσική εταιρεία κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο, αναφέρει το energypress.gr.

Η διακοπή του φυσικού αερίου θα σταματήσει τις προμήθειες στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Kuciurgan, το μεγαλύτερο της χώρας, το οποίο βρίσκεται στην αυτόνομη  ρωσόφωνη περιοχή της Υπερδνειστερίας .

"Газпром" поставляет работающий на природном газе Кучурганский завод, который вырабатывает электроэнергию, которая снабжает значительную часть Молдавии.

Завод был приватизирован в 2004 году приднестровскими чиновниками, а затем продан российской государственной компании.

Молдавия не признает приватизацию, как не признает Приднестровье неисчерпаемой демократией.

Ранее в этом месяце парламент Молдавии проголосовал за введение чрезвычайного положения в энергетическом секторе из-за опасений, что Россия может оставить Молдавию без достаточного количества энергии этой зимой.

"Газпром" заявил, что Молдавия задолжала почти $709 млн за предыдущие поставки газа.

Члены ЕС и НАТО Венгрия и Словакия поддерживают тесные связи с Кремлем.

Россия доставляет газ в Европу двумя маршрутами после того, как серия подводных взрывов в 2022 году разрушила трубопровод "Северный поток", по которому газ транспортировался на север Германии через Балтийское море.

Трубопровод TurkStream под Черным морем и континентальное расширение "Балканского потока" снабжают Болгарию, Сербию и Венгрию.

Закупки через Украину основывались на пятилетнем контракте, подписанном украинской компанией "Нафтогаз" и оператором трубопроводов ГТСОУ с российским гигантом "Газпром" в 2019 году, срок действия которого истек.

По официальным данным, объем природного газа, транспортируемого по этому маршруту в 2023 году, составил 14,65 млрд кубометров, что составляет чуть менее половины всего российского природного газа, поступающего в Европу.


Комментариев нет:

Отправить комментарий